Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till vår användning av cookies.Läs mer om de cookies vi använder.

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till vår användning av cookies.Läs mer om de cookies vi använder.

Dina cookieinställningar har sparats.

Bondbönsburgare

En proteinrik vegetarisk burgare med bondbönekross, tofu och kikärtsmjöl.
Det blir cirka 7 st. burgare. Tid: ca 1 1/2 h

Ingredienser

Foto: Vihreä Härkä, ©LempeääVihreää
Foto: Vihreä Härkä, ©LempeääVihreää

3 dl Vihreä Härkä bondbönskross

Ca 6,5 dl grönsaksbuljong

150 g mjuk tofu

2 tsk citronsaft

1,5 tsk sojasås

1 tsk paprikakrydda

1 tsk timjan

0,5 tsk basilika

0,5 tsk torkad vitlök eller färsk krossad vitlök

Dryga 4 msk kikärtsmjöl

Olja för stekning

Salt & svartpeppar

Pålägg till burgaren (1 portion)

1 färdig bondbönsbiff

1 större semla

Vegansk majonnäs

Ketchup

Paprika

Tomat

Ärtskott, sallad eller babyspenat

Gör så här

Biffarna

1. Mät upp bondbönekrosset i en kastrull och tillsätt grönsaksbuljongen. Koka upp och rör om ibland i 10-15 min eller tills vätskan har sugits upp i krosset (slutresultatet påminner om en tjock gröt). Tillsätt mer vatten om krosset fastnar i kastrullens botten.

2. Häll över krosset i en stor skål, tillsätt tofun och rör om noga. Mixa med en stavmixer om du vill att biffarna ska ha en jämn konsistens.

3. Tillsätt citronsaft, sojasås och kryddor i smeten. Smaka av med salt.

4. Rör ned kikärtsmjöl i smeten. Om smeten blir för lös kan du ha i mer mjöl.

5. Ta fram en ugnsplåt med bakplåtspapper. Tips är att olja bakplåtspappret för att lättare få loss biffarna. Gör cirka 7 biffar genom att rulla dem till bollar och sedan platta ut dem med hjälp av en sked. De ska vara rätt så tjocka.

6. Sätt in biffarna i mellersta delen av ugnen i 200 °C i 20-25 min. Du kan öka ugnens temperatur de sista minuterna. Låt biffarna vila en stund innan du flyttar på dem med hjälp av en stekspade.

7. Värm upp en klick olja i en stekpanna och stek sedan biffarna några minuter per sida för att få en knaprig yta.

Sätt ihop burgaren

1. Skiva paprika och tomat.

2. Halvera semlorna och bred ut majonnäs och ketchup på den undre halvan av semlan. Tillsätt resten av fyllningen och sätt ihop burgaren.

3. Servera som den är eller tillsammans med sallad, franskisar eller batatfranskisar.

Det här är ett recept av Vihreä Härkä.

Taggar