Bondbönsburgare
En proteinrik vegetarisk burgare med bondbönekross, tofu och kikärtsmjöl.
Det blir cirka 7 st. burgare. Tid: ca 1 1/2 h
Ingredienser
3 dl Vihreä Härkä bondbönskross
Ca 6,5 dl grönsaksbuljong
150 g mjuk tofu
2 tsk citronsaft
1,5 tsk sojasås
1 tsk paprikakrydda
1 tsk timjan
0,5 tsk basilika
0,5 tsk torkad vitlök eller färsk krossad vitlök
Dryga 4 msk kikärtsmjöl
Olja för stekning
Salt & svartpeppar
Pålägg till burgaren (1 portion)
1 färdig bondbönsbiff
1 större semla
Vegansk majonnäs
Ketchup
Paprika
Tomat
Ärtskott, sallad eller babyspenat
Gör så här
Biffarna
1. Mät upp bondbönekrosset i en kastrull och tillsätt grönsaksbuljongen. Koka upp och rör om ibland i 10-15 min eller tills vätskan har sugits upp i krosset (slutresultatet påminner om en tjock gröt). Tillsätt mer vatten om krosset fastnar i kastrullens botten.
2. Häll över krosset i en stor skål, tillsätt tofun och rör om noga. Mixa med en stavmixer om du vill att biffarna ska ha en jämn konsistens.
3. Tillsätt citronsaft, sojasås och kryddor i smeten. Smaka av med salt.
4. Rör ned kikärtsmjöl i smeten. Om smeten blir för lös kan du ha i mer mjöl.
5. Ta fram en ugnsplåt med bakplåtspapper. Tips är att olja bakplåtspappret för att lättare få loss biffarna. Gör cirka 7 biffar genom att rulla dem till bollar och sedan platta ut dem med hjälp av en sked. De ska vara rätt så tjocka.
6. Sätt in biffarna i mellersta delen av ugnen i 200 °C i 20-25 min. Du kan öka ugnens temperatur de sista minuterna. Låt biffarna vila en stund innan du flyttar på dem med hjälp av en stekspade.
7. Värm upp en klick olja i en stekpanna och stek sedan biffarna några minuter per sida för att få en knaprig yta.
Sätt ihop burgaren
1. Skiva paprika och tomat.
2. Halvera semlorna och bred ut majonnäs och ketchup på den undre halvan av semlan. Tillsätt resten av fyllningen och sätt ihop burgaren.
3. Servera som den är eller tillsammans med sallad, franskisar eller batatfranskisar.
Det här är ett recept av Vihreä Härkä.